WIST JE DIT OVER WINTERBANDEN?
  • 2964
  • 0

WIST JE DIT OVER WINTERBANDEN?

Inmiddels is de temperatuur op dit moment een stuk lager dan wanneer wij het vorige artikel stuurden. Koning Winter ligt niet op de loer maar treedt ons land binnen, de eerste nachtvorst hebben we al achter de rug, dus de winterband kan zijn kwaliteiten weer laten zien. In dit artikel geven wij u de laatste feiten, regels en tips over de winterband in het buitenland.

Winterbanden boete en aansprakelijkheid.

In diverse landen is rijden op winterbanden en het gebruik van sneeuwkettingen verplicht. Echter het is niet zo dat een boete tot gevolg kan hebben maar ook de aansprakelijkheid. Uiteraard verschillen de boetes per land. Duitsland kent een vast bedrag: € 40, bij hinder of gevaarzetting is de boete € 80 en 1 strafpunt (bedragen vanaf 4-12-2010). In Oostenrijk is de boete € 35, maar bij gevaarzetting kan hij oplopen tot € 5.000,- en inbeslagname van de auto. Ook in de meeste andere landen kan het strafbaar zijn, daar geldt geen vast bedrag maar kijkt men naar de feitelijke omstandigheden.

Waar gelden welke regels over het rijden met winterbanden?

Winterbanden in Duitsland:
In Duitsland geldt een aanpassingsplicht. Je zorgt dat je de auto in winterse omstandigheden aanpast, dit geldt voor ruitensproeimiddel met antivries en de winterbanden.
TIP: Als je niet weet wat voor weer het wordt (en dat weet je niet als je op wintersport gaat) kun je het beste winterbanden monteren. Even een dagje heen en weer kan op zomerbanden als je weet dat het droog blijft. Voor winterbanden geldt een minimumprofiel van 4mm.

Winterbanden in Oostenrijk
In de periode van 1 november t/m 15 april geldt er in Oostenrijk een verplichte winteruitrusting voor je auto afhankelijk van de weersomstandigheden. Geen absolute verplichting dus om winterbanden te monteren maar als het weer wintersweer wordt (sneeuw, natte sneeuw of ijzel), moet de uitrusting van je auto hierop zijn aangepast. Dit houdt in dat je auto vier winterbanden moet hebben of zomerbanden met sneeuwkettingen om twee aandrijfwielen. Echter blijft het een feit dat je sneeuwkettingen alleen mag gebruiken als de weg helemaal met sneeuw of ijs is bedekt, komt het er op neer dat je winterbanden nodig hebt. De regels gelden voor Oostenrijkse en buitenlandse auto’s. Voor winterbanden geldt een minimumprofiel van 4mm (5mm voor diagonaalbanden). Een overtreding kost € 35,= en als je betrokken raakt bij een ongeval kan dat oplopen tot € 5.000,=. Ook kan je auto in beslag worden genomen als je niet kunt voldoen aan de eis om je auto in winteruitrusting te brengen.
TIP: Wintersporters doen er verstandig aan om in Oostenrijk op winterbanden te rijden.

Winterbanden in Zwitserland
In Zwitserland geldt geen absolute plicht voor het rijden op winterbanden in de winter. Wel ben je in overtreding als je het verkeer hindert op een weg met sneeuw of ijs als je zelf zomerbanden hebt. Ook ben je deels aansprakelijk bij betrokkenheid bij een ongeval onder winterse omstandigheden als je zelf op zomerbanden rijdt.
TIP: Winterbanden zijn ‘s winters aan te bevelen.

Winterbanden in Frankrijk
Op bergwegen kunnen winterbanden verplicht zijn. Dit wordt aangegeven met borden. Ook kunnen sneeuwkettingen hier verplicht zijn.
TIP: Als je buiten de snelweg komt is het aan te raden om winterbanden te gebruiken.

Winterbanden in Italië
In Italië  zijn op bepaalde wegen en bij winterse omstandigheden winterbanden verplicht. In het Aosta-dal zijn winterbanden verplicht in de periode van 15 oktober t/m 15 april.
TIP: Wintersporters monteren winterbanden.

Winterbanden in België
In België zijn winterbanden niet verplicht. In de Ardennen is het wel verstandig gezien de weersomstandigheden.

Winterbanden in Luxemburg
In Luxemburg geldt voor winterbanden een soortgelijke regeling als in Duitsland: zorg bij  winterse omstandigheden dat je winterbanden hebt. In de Ardennen zijn winterbanden sowieso wel aan te raden in de winter.

In de Scandinavische landen gelden niet echt regels voor winterbanden. In Denemarken en Noorwegen is er geen verplichting, en in Zweden een verplichting voor de Zweedse auto’s in de periode van  1 december tot 1 april.

 

LEAVE A COMMENT

You comment will be published within 24 hours.

ONLINE APPOINTMENT

Book your appointment now and get $5 discount.

MAKE APPOINTMENT
LATEST POSTS
MOST VIEWED
TEXT WIDGET

Here is a text widget settings ipsum lore tora dolor sit amet velum. Maecenas est velum, gravida vehicula dolor